Agora-on-the0Common 12149

Fort George Agora-on-the-Common

Project Summary

This contrasting, yet compatible, connection to the existing site articulates functionality in all predetermined requirements. The structure creates predominance so as to landmark the Agora-on-the-Common for guests. The earth splits about raw projecting walls reminiscent of solid formed bastions from times past. Massed earth faces Queens Parade offering a view of the field reenactments and an accessible rooftop view of the fort interior.

Alternatively the covered rooftop area provides a venue for public performances or display, while the crowd gathers in the field. Picnic areas radiate from the existing covered tree canopy connecting to the exterior space of the pavilion. Emanating from a centre, the structure creates a tribute to the composition of a tree. Natural light cascades through a rooftop light well allowing the trunk of the structure to illuminate below.

The radial form facilitates the function through use of divisions projecting about its centre. A raised interior platform area serves as a stage for interpretive space. Areas under the earthwork provide storage. This contemporary site intervention will create a new dramatic foreground to the historic fort, focused on enhancing visitor experience.